donderdag 12 februari 2015

Grootste liefdesbaby ooit geboren in Planckendael: babygirafje van bijna twee meter

Giraffen nemen olifanten in snelheid. #KaiMookGroteZus

 
Giraf Diamant is bevallen van haar jong: een kanjer van een baby. Het meet zo’n twee meter; het grootste dier ooit geboren in Planckendael. Ervaren moeder Diamant koestert het jong in de warme stal, maar iedereen kan hen nu al bewonderen. Planckendael brengt je dichter bij de dieren. Ook giraf Barbie is zwanger en verwacht haar baby tegen de zomer. 

© Planckendael / Jonas Verhulst
Lange maar vlotte bevalling 
De baby zag zaterdag rond 19u het levenslicht. Eerst bungelde één, daarna twee voorpootjes naar buiten, daarna volgde het kopje. De eigenlijke geboorte duurde vrij lang, een vijftal uur. Een giraffengeboorte is wonderlijk, want de baby maakt een val van zo’n twee meter om daarna heel snel op zijn ranke pootjes te staan. Drooglikken gebeurt door de mama en na acht minuten wankelt het diertje al op zijn lange benen. Het past mooi met zijn kopje onder mama’s buik en drinkt lekker warme melk. De vacht van het kleine girafje is eerder licht van kleur en het jong is zeer groot en stevig met sierlijke wimpers als kers op de taart. Voorlopig konden de verzorgers nog niet zeggen of het een meisje of een jongen is. 

Naam met een Q 
Help de verzorgers van Planckendael met het zoeken naar een naam voor de babygiraf. Kies op www.planckendael.be uit de zes namen. Niet gemakkelijk dit jaar, omdat alle borelingen in Planckendael en ZOO Antwerpen in 2015 een naam krijgen beginnend met de letter Q.
Planckendael is gestart met zijn Q-geboortegolf.

© Planckendael / Jonas Verhulst
Verbluffende cijfers 
Het is voor Diamant haar vierde baby die ze na een draagtijd van ongeveer vijftien maanden op de savanne ter wereld brengt. Mannetjes worden tot vijfenhalve meter lang, vrouwtjes strekken meestal de nek tot vierenhalve meter. Ze zijn de langste landdieren ter wereld en toch hebben ze maar zeven nekwervels, net als de mens. Ook hun tong heeft unieke afmetingen: wel 45 cm lang. 

Savanne: grote groepen dieren samen 
Dit jonge girafje zal snel buiten huppelen op de savanne samen met zeven familieleden (Barbie, Diamant, Panambi, Obi, Ndale, Megara en kweekman Saleye), de addaxantilopen, de impala’s en de grappige helmparelhoenders. De struisvogels van de ZOO wennen nog even in hun binnenverblijf en komen dan ook mee op de savanne crossen. 

Bedreigde ondersoort 
Deze giraffen zijn een bedreigde ondersoort en lijken sterk op de erg bedreigde giraffen in Niger, waarvan er nog slechts een tweehonderdtal in leven zijn. Planckendael neemt deel aan het Europese kweekprogramma maar steunt ook de giraffen in Niger door geld in te zamelen voor het bouwen van een waterput voor de lokale bevolking. Hierdoor verdwijnt de concurrentie tussen mens en dier voor water en verbetert zowel de sociale als economische situatie van de bevolking. Zo herstellen we de harmonie tussen mens en dier. 

© Planckendael / Jonas Verhulst
Nick Mertens
12 februari 2015

vrijdag 6 februari 2015

Duitse olifanten in gespreid bedje

De vier olifanten die eind maart vanuit Wuppertal naar Safaripark Beekse Bergen verhuizen, komen terecht in een gespreid bedje. De bouw van de nieuwe 450 vierkante meter grote groepsstal vordert gestaag en ligt op schema. In de directe nabijheid van het olifantenverblijf krijgen bovendien ook twee nieuwe diersoorten een plekje in het Safaripark met de komst van penseelzwijnen en zebramangoesten.  

Naast olifantenstier Calimero en de vrouwtjes Sabi en Carla (foto) krijgt Safaripark Beekse Bergen er in april 2015 nog een hele olifantenfamilie bij. Vier nieuwe olifanten komen dan vanuit Duitsland naar Hilvarenbeek en krijgen een spiksplinternieuw verblijf (foto: Libéma/Safaripark Beekse Bergen)
De nieuwe olifantenstal wordt rond 15 maart opgeleverd. Het eerste van twee transporten van olifanten uit Wuppertal vindt naar verwachting plaats op 23 maart. Wanneer de penseelzwijnen en zebramangoesten hun opwachting maken, is nog niet bekend. Het park is daarover in overleg met andere dierentuinen in binnen- en buitenland.

Gezinsuitbreiding
Met de komst van een echte olifantenfamilie met uitzicht op gezinsuitbreiding, gaat een lang gekoesterde wens van het Safaripark in vervulling. Het gaat om moeder Punda (in 1992 geboren in het Zuid-Afrikaanse Krugerpark) met haar drie jongen.  Dat zijn de vrouwtjes Bongi (Wuppertal, 2005) en Pina Nessie (Wuppertal, 2013) en het jonge mannetje Shauwu (Wuppertal, 2011). In Hilvarenbeek wonen al drie andere olifanten: stier Calimero en zijn twee vrouwtjes Sabi en Carla.

De nieuwe stal is qua opzet totaal anders dan de oude olifantenstal. In de oude situatie waren er vijf boxen voor olifantenkoeien en twee boxen voor de stier. In de nieuwe situatie is voorzien in een grote groepsstal waarin de ‘Duitse’ olifanten ’s nachts samen verblijven zoals dat ook in het wild het geval is: olifanten zijn namelijk groepsdieren.

Drie boxen van de oude stal zijn bewaard gebleven en worden straks gebruikt voor medische behandelingen en de dagelijkse routinetrainingen die daarvoor benodigd zijn. Aan de andere kant van de accommodatie verblijft stier Calimero in zijn eigen verblijf, met daarnaast het onderkomen van de andere twee (vrouwtjes)olifanten Sabi en Carla. 

Artist-impression van het nieuwe olifantenverblijf in Safaripark Beekse Bergen (foto: Libéma/Safaripark Beekse Bergen)
Welzijn
De ondergrond van de groepsstal bestaat uit zand en dus niet uit asfalt of beton. Deze natuurlijke ondergrond werd vorig jaar ook bij de aanpassing van het neushoornverblijf gebruikt en heeft een positieve uitwerking op het welzijn en de gezondheid van de dieren.
Er wordt momenteel hard gewerkt aan de nieuwe olifantenstal die qua aankleding natuurlijk in Afrikaanse sfeer wordt gebracht. De ‘totaalbeleving’ is voor Safaripark Beekse Bergen namelijk erg belangrijk. In de bezoekersruimte zijn straks niet alleen de olifanten te zien. Er worden ook educatieve elementen aangebracht. Zo leren bezoekers er bijvoorbeeld over wat de olifanten eten, maar worden ze ook geïnformeerd over de olifant als bedreigde diersoort.

Nieuwe wandellus
Bovendien ontstaat er een nieuwe lus op de wandelroute. Waar het pad naar de giraffenstal voorheen doodlopend was - net als het huidige pad naar de olifantenstal - worden deze nu met elkaar verbonden. Halverwege komt het verblijf dat gedeeld gaat worden door de penseelzwijnen en zebramangoesten. 
 
Het gaat nu snel met de bouw van het nieuwe olifantenverblijf in Safaripark Beekse Bergen. De bouwvakkers zijn toe aan de laatste loodjes. Daarna beginnen de stylisten aan de ‘finishing touch’ (foto: Libéma/Safaripark Beekse Bergen)

Nick Mertens
6 februari 2015