dinsdag 31 mei 2016

Eerste orang-oetans aangekomen in Pairi Daiza

Pairi Daiza heeft het groot genoegen om de komst van Gempa en Sinta, twee Sumatraanse orang-oetans te mogen aankondigen.

© Hermann Vollmer
Sinta, een 22-jarige vrouwtje kwam deze middag aan vanuit de Wilhelma Zoo in Stuttgart (Duitsland). Ze vertoefd vanaf nu in een nieuw verblijf in de Kunstenaarswoning in het “Royaume de Ganesha” en deelt deze leefruimte met Gimpa, een 11-jarig mannetje. Gempa kwam in de vroege ochtend vanuit Praha Zoo (Praag, Tsjechische Republiek) in Pairi Daiza toe. Sinta en Gempa zijn de eerste grote apen in de Tuin en werden door EAZA (european association of zoos and aquaria) op basis van genetische criteria uitgekozen om in Pairi Daiza het Europees kweekprogramma (EEP) verder te zetten.

De Sumatraanse orang-oetan (Indonesië) is één van de twee soorten vanorang-oetans en wordt beschouwd als ernstig bedreigd. Tegenover zijn Borneose soortegenoot, worden de Sumatraanse orang-oetans beschouwd als socialer. Ze eten eveneens meer insecten en fruit. De orang-oetan leeft voornamelijk in de bomen en zet zelden een voet op de grond. Waarschijnlijk heeft de aanwezigheid van de Sumatraanse tijger in zijn natuurlijk habitat (het tropisch regenwoud van het eiland Sumatra) veel te maken met deze aangeboren voorzichtigheid.

© Hermann Vollmer
De Sumatraanse orang-oetan wordt gekenmerkt door zijn rosse vacht, lange armen en benen en opponerende duimen die hem in staat stellen om werktuigen te bouwen waarmee hij gemakkelijker aan zijn voedsel kan geraken of honing uit een bijennest kan prutsen.

De UICN Redlist plaatste de Sumatraanse orang-oetan binnen de categorie van de kritisch bedreigde diersoorten. Bij de laatste telling (2004) werden er slechts 7.300 in het wild geteld. Het uitsterven van hun soort is te wijten aan de ontbossing van hun natuurlijk habitat. De eiland Sumatra verloor in de laatste 30 jaar meer dan de helft van haar tropisch regenwoud ten voordele van onder andere palmolieplantages.

© Hermann Vollmer
De regenwoud van Sumatra is de enige plaats ter wereld waar zowel tijgers, olifanten, neushoorns en orang-oetans samen leven. Het verdwijnen van de regenwoud betekent ontegensprekelijk het verdwijnen van deze diersoorten alsook een groot deel van de tropische flora. Omdat de orang- oetan een fruiteter is, staat hij garant voor het verspreiden van zaadjes in de regenwoud en dus ook de biodiversiteit van de planeet.

Sinta en Gempa’s nieuw verblijf in de Kunstenaarswoning is een authentieke Thaise woning van 1.100 m². Geïnspireerd op het vroegere rijk van Annam, werd deze woning door de teams van Pairi Daiza en Chinese ambachtslui volledig aangepast aan de noden van de dieren. Beiden orang- outans reisden vanuit hun park van oorsprong naar Pairi Daiza, in het bijzijn van hun verzorgers. Zij blijven een paar dagen in het land om de eerste contacten tussen Sinta en Gempa te vergemakkelijken.

© Hermann Vollmer

Sinta en Gempa zullen de nodige tijd krijgen om zich aan te passen aan hun nieuw verblijf, hun nieuwe verzorgers en aan elkaar. Daarom is het moeilijk om nu al te voorspellen wanneer beiden zichtbaar zullen zijn voor het publiek. Dit laatste zal zo snel mogelijk via de Facebook-pagina van Pairi Daiza worden gecommuniceerd.

Nick Mertens
31 mei 2016

maandag 30 mei 2016

Mara’s geboren in DierenPark Amersfoort

In DierenPark Amersfoort hebben de dierverzorgers jonge mara’s ontdekt. “Het is bijzonder dat er één jong buiten het hol is geboren, want over het algemeen is het broedhol dé kraamkamer van de mara’s”, vertelt dierverzorgster Christel Broekman. 

© Dierenpark Amersfoort
“Het leuke aan mara’s is dat alle moeders samen één groot kraamhol graven waar bijna alle jongen in worden geboren. De mara’s leven hier gezamenlijk en het zogen gebeurt om de beurt. De vader houdt de wacht bij het hol, terwijl de jonge mara bij moeder drinkt”, legt Christel uit. “Zoals je ziet, staat het andere paartje netjes te wachten totdat zij aan de beurt zijn en het hol in kunnen.” Het is nog onbekend of de Amersfoortse dierentuin nog meer jongen verwacht.

© Dierenpark Amersfoort
De mara, een cavia-achtig knaagdier, is een monogaam dier, dit betekent dat het mannetje en vrouwtje hun hele leven samen zijn. De draagtijd van het vrouwtje is ongeveer negentig dagen en de jonge dieren blijven de eerste vier maanden in de buurt van het nesthol. “Onze jonge mara’s zijn al erg nieuwsgierig en komen al veel buiten het hol”, zegt Christel. Moeder en jong zijn samen te zien in DierenPark Amersfoort. 

Hier kan je ook nog een filmpje terugvinden: https://youtu.be/4tLUXavOtrY 

Nick Mertens
30 mei 2016

vrijdag 27 mei 2016

Hudson Bay wolven geboren in Artis

Drie welpen scharrelen rond

© Artis, Edwin Butter
In het Wolvenbos in Artis zijn drie Hudson Bay wolven (Canis lupus hudsonicus) geboren. Welpen worden blind geboren en openen na zo’n tien dagen hun ogen. Na twee tot drie weken kunnen ze staan en lopen. Dan verlaten ze het hol om hun leefgebied te verkennen. De vaderrol is net zo belangrijk als die van de moeder in de roedel. De reu bewaakt het hol en territorium en helpt ook mee met de verzorging. Zo geeft hij de welpen af en toe voorverteerd voedsel dat hij voor hun neus uitbraakt. De moeder zoogt haar welpen tot ongeveer acht weken en beschermt hen. Dat doet de teef onder meer door de welpen in haar bek terug te brengen naar het hol. Op www.artis.nl/wolven is een filmpje te zien van de welpen.

Spelende grijze welpen
Hudson Bay wolven hebben bij de geboorte een donkergrijze vacht. De vacht wordt naarmate ze groeien, lichter van kleur, totdat ze na enkele jaren geelwit zijn.
De wolvenwelpen leren door te spelen. De handelingen die ze spelenderwijs leren, zijn later nodig bij de jacht. Ook wordt in deze speelfase grotendeels duidelijk welke status de welp in de roedel krijgt. De laatste keer dat er Hudson Bay wolven in Artis zijn geboren was in 2012. Hun naam danken de wolven aan hun leefgebied rondom de Canadese Hudsonbaai.

Nick Mertens
27 mei 2016

donderdag 26 mei 2016

Apen op date in DierenPark Amersfoort

Siamang-vrouwtje Ella keek letterlijk de aap uit de boom toen zij voor het eerst kennis maakte met wellicht wel haar aanstaande liefje Luca. “Zo’n eerste ontmoeting buiten is voor beide partijen toch wel spannend”, vertelt hoofdverzorger Willem Verdonck.

© Dierenpark Amersfoort
Het vrouwtje slingert als eerst naar buiten, terwijl nieuwkomer Luca enkele minuten op zich laat wachten. “Hij moest de afgelopen dagen in het binnenverblijf nog duidelijk wennen aan zijn nieuwe omgeving”, vertelt de hoofdverzorger. “Wij waren er dan ook niet zeker van of Luca naar buiten wilde komen, maar mooi om te zien dat hij na even twijfelen deze stap toch heeft gezet.”

© Dierenpark Amersfoort
Luca is een 15-jarig siamang-mannetje afkomstig uit een Belgische dierentuin. De twee apen zijn aan elkaar gekoppeld, omdat zij allebei erg belangrijke dieren zijn voor het fokprogramma van de siamangs. “Wij zijn blij dat wij deze vrijgezelle heer aan Ella hebben kunnen voorstellen, want voor het fokprogramma zou het erg mooi zijn als dit koppel in de toekomst jongen krijgt”, vertelt Willem Verdonck. “Nu is het wachten op een match, maar als het eenmaal raak is, blijven deze monogame apen in principe de rest van hun leven bij elkaar.” De twee siamangs zijn nu samen te zien in hun buitenverblijf in DierenPark Amersfoort

Een filmpje van de kennismaking kan je hier terugvinden: https://www.youtube.com/watch?v=yFZ1au5SijQ 

Nick Mertens
26 mei 2016